Restaurangupplevelser i London

Restaurang Gordon Ramsay i Chelsea

De flesta svenskar har någon gång besökt London för att njuta av storstadsvimlet, shoppa eller turista. En hel del människor besöker också staden för dess unika kulinariska utbud. Här finns smakrika matvandringar, matmarknader för finsmakare och en uppsjö av olika restauranger. London är en världsmetropol som man kan behöva flera år på sig att verkligen upptäcka.

Gourmetrestaurang

Kocken och restaurangentreprenören Gordon Ramsey har kända restauranger över hela världen som alla håller absolut toppklass, men det var i London som allting började. Här öppnade han sin första restaurang 1998. På “Restaurant Gordon Ramsey” i Chelsea bjuds man på en meny utöver det vanliga. Visserligen får man vara beredd på att öppna plånboken, men för en meny med hela 3 Michelinstjärnor kan det vara väl värt besväret. Kökschefen sedan 2015 är Matt Abé och maten som serveras bygger på det fina franska kökets klassiska gourmetinriktning.

Kaféer och barer

Gordon Ramsey äger en hel del andra restauranger där hela skalan från lyxinrättningar till streetfood finns representerad. Ramsey äger också kaféer, barer och pizzerior. Även om dessa matställen saknar stjärnglans håller de hög standard och god service. Bäst möjlighet att få syn på stjärnkocken själv har man naturligtvis på flaggskeppet och restaurangen som bär hans namn.

Matprogram

Förutom att Ramsey själv lagar mat, driver restauranger, skriver kokböcker och leder ett matimperium har han också blivit omåttligt känd för sina matprogram. Inte minst är det hans frispråkighet, burdusa sätt och brutala ärlighet som har gett det populära dokusåpaformatet ett rejält uppsving. Många förknippar Gordon Ramsey med det amerikanska programmet “Hells Kitchen” som hade premiär 2005. 12 deltagare tävlade om 250 000 dollar och tjänsten som kökschef på en amerikansk restaurang. Ramsey lät dock ingen glida igenom på en räkmacka utan samtliga serverades sin beskärda del av pinsamma utskällningar och obekväma sanningar.

I matserien “The F Word” fick tittarna föla Ramsey när han lagade temamat till 50 gäster i programmets restaurang, bjöd in kändisar och stjärnkockar till matdueller samt gjorde hembesök hos vanliga människor för att hjälpa dem att bli bättre vardagskockar. Dessutom lät han grisar och kalkoner hållas under seriens gång som sedan slaktades och serverades i säsongsavslutningen. Ramsey fick mycket kritik för slaktscener vilket väckte en hel del debatter.

Kanske är det programmet “Ramsay’s Kitchen Nightmares” från 2004 som gjorde honom mest känd i Sverige. Här kallades programmet “Elake kocken”. I varje program besökte Gordon restauranger med stora bekymmer och han hade sju dagar på sig att hjälpa ägarna att vända den dåliga trenden. Han hjälpte till att synliggöra problem, förbättrade verksamheten, hittade en mer passande inriktning, gav restaurangen en make over och en skräddarsydd meny. Programmen gav en unik inblick i restaurangbranschen och gav Ramseys karriär en rejäl skjuts framåt. Hans rättframma sätt och grova språk skapade både rubriker och fans världen över.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

bard