Stockholms bästa restauranger

Fem Små Hus

Om man känner för att äta middag i en atmosfär med historiska vingslag ska man definitivt besöka restaurang Fem Små Hus i Gamla stan i Stockholm. Precis som det låter så sträcker sig denna gamla anrika inrättning över fem grannhus i kvarteret Python. Det rör sig om sju vackra källarvalv längs Nygränd i riktning mot gamla Skeppsbron. Nuvarande restaurang har drivits sedan 1969 och ägs av AB ICA Restauranger.

Historisk matresa

Enligt berättelser fanns det redan på 1600-talet en krog i källarvalven på Nygränd 10, som ligger strax intill S:t Göran och Draken. Krogen drevs illegalt 1694 av änkan Anna Lindberg. Det allra äldsta huset har anor från 1651 och de gamla källarvalven bär spår av husen som stod där då. Det finns en hel del detaljer sparade i form av välvda tegelväggar och nedslitna golv. På en del tegelstenar i det äldsta källarvalvet kan man hitta över 350 år gamla fingeravtryck bevarade i teglet. Till minne av Anna Lindberg och krogen som fanns här för hundratals år sedan serverar man en paradrätt som också bär hennes namn. Rätten består av kalvfilé med gorgonzolasås och murklor.

Det första gästerna möter är en vacker och tung gammal port in till själva restaurangen som väcker en hel del nyfikenhet. Om man inte vet vad som döljer sig innanför blir man glatt överraskad och upplevelsen kan närmast beskrivas som något av en tidsresa. På andra sidan väntar nämligen ett historiskt arv i form av berättelser, vackra valv, levande ljus, tidsenlig dekor och en bortglömd skärva av vår huvudstads levande historia.

Många beskriver miljön i de olika valven som helt fantastisk. Atmosfären har förstärkts med förgyllda speglar på väggarna och dämpat ljus, kandelabrar, vackra mattor, vapensköldar och gamla snidade trädetaljer. Upplevelsen är unik även om maten naturligtvis är samtida. Högre upp i byggnad två kan man hyra festvåningen “Tre Prinsar” som består av en vacker matsal med plats för drygt 40 gäster. Restaurangen är också känd för sin terassbar med uteservering.

Meny

Hit kommer man främst för källarvalvens mystik och omgivningens historia. Maten är god och vällagad men bjuder inte på några större överraskningar. Här serveras svensk husmankost med franska inslag. Vad sägs till exempel om utsökt renfilé med potatisterrine och tryfflad rödvinssås? I den nedre baren finns en imponerande vinmeny och man serverar champagne i glas. Här kommer inredningen dessutom från en gammal tågfärja och husets vackra takbjälkar härstammar från 1700-talet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

bard