Stockholms bästa restauranger

Operakällaren

Stockholms stolthet när det gäller restauranger är helt klart finkrogen Operakällaren som återfinns i Kungliga Operan på Karl XII:s torg. Restaurangen ägs av Alessandro Catenacci. Själva byggnaden har ett rikt kulturhistoriskt värde och restaurangen har en lång och brokig historia bakom sig.

Senrenässans

Atmosfären i den eleganta matsalen liknar ingenting annat. Många restauranger gör sitt yttersta för att skapa en klassisk och stilren miljö för att ansluta sig till toppskiktet. Operakällaren behöver överhuvudtaget inte anstränga sig alls. Anläggningen andas pompa och ståt ut i fingerspetsarna. Det är kanske inte så konstigt när man bland annat kan stoltsera med tio meters takhöjd och generöst avstånd mellan de utsökta borden och klassiskt bekväma stolarna.

Vill man dinera som idel ädel adel måste man bara besöka denna restaurang. Inredningen speglar senrenässansen med brun ekpanel och ett imponerande kassettak. En övre bård längs väggarna visar badande nymfer i olika antika scener. Det finns också en vacker marmorspis och ståtliga ljuskronor. Stora speglar reflekterar det mjuka ljuset och ramar in matsalen i kunglig glans.

Michelinstjärna

2014 fick Operakällaren tillbaka sin välförtjänta Michelinstjärna efter att ha förlorat den 2010. Restaurangen anses vara en av tretton i Sverige av absolut världsklass vilket återspeglas i den magnifika menyn. Det finns mängder av lyxiga råvaror och man kan bland annat beställa iransk kaviar. Köket under ledning av köksmästaren Stefano Catenacci lagar mat efter säsong och förändrar kontinuerligt menyerna. Köket har bland annat en lång och trogen tradition att servera anka. Ankorna köps in från Frankrike och man lägger stor vikt vid att bara använda sig av de allra bästa råvarorna i de olika rätter som restaurangen serverar.

Operakällaren erbjuder även private dining där matgäster kan få sitta avskiljt i större eller mindre grupper och njuta av maten. Är man intresserad av att uppleva både mat och miljö är det en god idé att boka bord i god tid. Restaurangen har gott rykte och uppskattas av både Stockholmare och turister från hela världen. Att bara dyka upp och förvänta sig att få ett ledigt bord kan betyda att man får besöka en annan restaurang istället. Man får också vara beredd på att det kostar en del att äta som en kung. Det hålls även en del exklusiva galamiddagar och banketter på uppdrag av Kungliga slottet här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

bard