Restauranger på film

Couscous

I det franska dramat Couscous från 2007, drömmer den åldrande båtmekanikern Slimane om att lämna sitt trista och tråkiga jobb och uppfylla en gammal dröm. Han har länge velat öppna upp en restaurang ombord på en båt. Där ska han bland annat servera couscous.

Familjedrama

Slimane har en stor familj, vilket är vanligt för en tunisisk familj som bosatt sig i Frankrike. Alla vill hjälpa till att förverkliga restaurangbåtsdrömmen. Slimane vill servera couscous på båten, men det är hans exfru som vet hur man gör det allra bäst. Detta leder till bråk och svartsjuka. Tittaren får följa med på hela resan genom ändlösa diskussioner, dialoger och familjekriser. Det finns dock en hel del komiska inslag som lättar upp stämningen. Filmen ger en inblick i hur mycket mat, sammanhållning och familj betyder i den arabiska kulturen.

Byråkrati

Detta är en ovanlig restaurangfilm som dock kan kännas lite befriande bland alla romantiska komedier. Handlingen kretsar också kring den vardagsrasism som det franska samhället och de franska myndigheterna utsätter familjen för. De förhalar tillstånd och gör det onödigt svårt att ansöka om banklån. Trots detta är filmen charmig, men lite för lång. Handlingen behöver inte en speltid på två och en halv timme.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

bard