Restaurangupplevelser i London

Ekstedst restaurang – lyx på naturligt sätt

Om du är en person som gärna är ute i svängen och på krogen i Stockholm, har du säkerligen koll på toppkocken Niklas Ekstedt och hans restaurangimperium. Den absolut bästa och även dyraste när allt kommer omkring, är Ekstedts restaurang på Östermalm, belönad med en Michelin-stjärna och med sikte på en andra. Den är liten men hemtrevlig och har en meny som heter duga! Dock får du vara beredd att betala en rejäl slant för en middag men det är värt varenda krona.

Berättelsen

Det var 2011 som Ekstedts, allas vår Mat-Niklas, bestämde sig för att öppna finkrogen Ekstedts Restaurang. Starten såg inte mycket ut för världen då det endast var en eldgrop och påminde om dåtidens vikingar som grillade det senaste fångade vildsvinet. Lokalen är inte stor men med tiden har den blivit mer än härlig att besöka. Allt tillagas med fornnordiska matlagningsmetoder och personalen har det bokstavligt talat hett om öronen.

Med bra läge på Östermalm

Det är inte för inte som Ekstedts har öppnat sin matkrog på Humlegårdsgatan 17 mitt i Stockholm. Här är det lätt för alla rika östermalmare att ta en kort promenad och kliva rakt in i ett väldoftande rum med kocken och vedspisarna rakt framför ögonen. Du som hyr ett kontorshotell på Östermalm kan alltså räkna med att vara där på max 10 minuter.

Menyn – baserad på rökt

Om du har en avsmakningsmeny eller beställer vinpaketet hos Ekstedts, belönas du med underbara viner som servitörerna är noga med att berätta om vid varje måltid. Du får även en liten rundtur i köket och får bekanta dig med alla i personalen, från kock till diskare. Som du kommer att lägga märke till sker allt över vedspis eller öppen eld. Maten baseras på rökta smaker, vilket känns av i hela restaurangen och vid varje rätt som serveras. Affärsidén var att ta tillvara på allt från den svenska naturen och göra smakkombinationer som var mer än oväntade. Prova till exempel att äta renlav med Kalix löjrom till förrätt, rökt renskav till huvudrätt och björkglass med bark till dessert toppat med svenska hjortron.

På restaurangen serveras maten med eldgaffeln i högsta hugg och du får alltid en utförlig förklaring till vad du äter och varför. Ett restaurangbesök blir som att gå tillbaka i tiden, dock med en modern tvist där det rustika möter det trendiga.

Julbordet

Vad vore en urtypisk svensk restaurang utan möjligheten för kunder att boka julbord? Från slutet av november ända fram till jul kan du och dina vänner avnjuta ett fantastiskt julbord som kommer att vara det godaste ni har ätit. Här håller man på det traditionella men man lägger även till ett nytänk och kryddar med lite trendsättning. De äkta svenska smakerna kommer fram i alla maträtter och till bords kan du dricka alla möjliga sorters viner, snapsar och must.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

bard