Restaurangupplevelser i London

Hur restaurangerna rider ut coronakrisen

Ingen kan väl ha missat att många verksamheter har påverkats väldigt negativt av coronakrisen. Det gäller särskilt för restaurangbranschen som både drabbats av nya lagar och regler som begränsat deras verksamhet, samt av att folk av rädsla hållit sig hemma. VI ska titta mer på hur restaurangerna arbetat för att överhuvudtaget överleva dessa prövande tider.

Permitteringar och uppsägningar

De flesta restauranger har tvingats permittera eller säga upp en stor del av sin personal. Det här innebär lägre bemanning och ofta att ägaren får dra ett stort lass och jobba många timmar för att få verksamheten att gå runt. När coronan är över och man får börja röra vid varandra igen, ge din lokala krogägare en stor kram. Det förtjänar hen.

Låna pengar

Många restauranger har fått ta lån för att klara sina löpande utgifter. Som tur är finns det många nya onlinetjänster för företagslån, som till exempel https://qred.com/se/, som erbjuder rimliga villkor och är lätta att få. Om inte sektorn kommer igång ekonomiskt och restaurangföretagarna inte kan betala tillbaka sina lån kan det dock få stora konsekvenser för branschen och samhället. Med det sagt så är det ett sätt att rida ut stormen. När kunderna sviker är alternativet till att ordna finansiering på det här sättet att helt lägga ner, vilket också är förenat med stora kostnader. Det är både dyrt och tidskrävande att dra igång en ny restaurang så för den som i vanliga fall har en lönsam verksamhet är detta ett bra alternativ.

Satsa på take away

Många restauranger har lagt mer krut på att sälja take away-mat. Att satsa på ett nytt affärsområde är alltid klokt när tiderna är kärva. Nackdelen är dock att för de flesta restauranger är det alkoholen de tjänar mest pengar på. I bland annat Malmö gjordes ett försök att tillåta alkoholförsäljning i samband med hämtmatsbeställningar, men eftersom Sverige är Sverige är detta förenat med så många konstiga restriktioner att det knappt är praktiskt genomförbart. Det är dessutom ett kommunalt beslut som överklagats av både nykterhetsorganisationer och av Länsstyrelsen.

Förhandla om hyran

Hyreskostnader är en stor utgift för de flesta företagare. Extra mycket så för restauranger som behöver stora lokaler för att kunna maximera antalet sittande gäster. Att gästerna inte kommer gör att all den buffert som byggts upp under en lång tid snabbt rinner iväg. För många har det dock gått att förhandla om hyran, antingen genom en temporär hyressänkning eller genom att få ett uppskov. De flesta smarta och långsiktiga fastighetsägare förstår att det är bättre att ta en sänkt intäkt nu än att helt tappa en hyresgäst. Det kommer dock inte kunna fortsätta så för evigt. Även fastighetsfolk behöver tjäna pengar för att betala löner till anställda och kunna sköta sina fasta kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

bard