Restaurangupplevelser i London

Norska köket

Norge är inte bara känt för att ha världens längsta kustlinjer, djupa fjordar med rent och kallt vatten. Den kända Hurtigruten-båtlinjen trafikerar olika städer längs med kusten mellan Bergen – Kirkenes – Bergen. Man passerar 34 hamnar, över 1 000 fjäll, 100 fjordar och du får också uppleva en härlig kulinarisk resa med norsk mat på matsedeln.

Norsk fisk förr och i dag

Fisk i alla former är vanligt i Norge och förr i tiden var torkad fisk en delikatess och stor exportvara. Fisken såldes i små bodar längs med Hurtigrutens 34 hamnar, och särskilt amerikanska turister köpte med sig fisken. I vissa av dessa bodar, mest i Nordmøre, såldes också ”blannaball”,

en fiskrätt som ser ut som stora, gråaktiga fiskbullar, och påminner lite om Sveriges kroppkakor. De är gjorda av bland annat malen lyrtorsk och är kanske inte en vanlig rätt men omtyckt av många.

I dag är det mest färsk lax och arktisk torsk som säljs på export. Eftersom det är lätt att fisken kan sätta sig mellan tänderna är Sunstar gum bra att ha i väskan eller i fickan. Dessa kan du köpa hos https://www.sunstargum.com/se/, de finns som tandstickor, tandborstar och tandkräm och har blivit mycket populära på sista tiden eftersom de är smidiga att ha med.

Typiska norska ingredienser

Det är färska ingredienser som gäller i den norska vardagsmaten, helst ska maten lagas från grunden och inte innehålla halv- eller helfabrikat. Att dricka kaffe är också numera ett måste för norrmän, de är snart ikapp svenskarna. I Norge har det alltid varit vanligt med mycket kaffebröd när man bjuder på kaffe hemma. Det räcker inte med en kaka eller en tårta, nej många gånger bjuds man på sju sorters kakor och minst två tårtor (bløtkaker). Förr fanns det inte särskilt många kaféer i Norge, men nu har även de exploderat och det har blivit vanligt att gå ut på en kaffe, som man säger där. Ordet ”fika” är ett märkligt ord för norrmän, precis som för amerikaner.

Brunost

Brunosten får inte glömmas, finns det egentligen någon norrman som klarar sig utan denna ost? Denna karamelliserade mesost påminner en hel del om fudge och brunosten används till det mesta, på våfflor, bröd, kex eller så tar man bara en skiva, rullar ihop och stoppar i munnen. Den är väldigt söt i smaken och alla tycker inte om smaken och konsistensen, därför brukar turister inte köpa med sig osten hem efter att smakat på den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

bard