Göran Ringbom

Under uppväxten i Hamra tillsammans med modern Göta och brodern Örjan kom musiken att bli något som gav Göran liv. Han hittade bluesen och han fångades direkt av dess spontana och verkliga uttryck. Göran började en musikkarriär genom att lyssna på radio Luxemburg där alla senaste hits radades upp i en radio som annars mest spelade dragspel och klassisk musik.

Ungdomsåren ägnade Göran åt att lära sig flera instrument och snart blev han synonym med musiklivet på Gotland där han spelade i en mängd konstellationer.

En flytt till Uppsala utökade den musikaliska vänskapskretsen, och det skulle dröja flera år innan Göran flyttade tillbaks till ön, och väl tillbaka började han spela i bandet Disma undar jårdi.

Bandet blev snabbt ett liveband med karaktär och i och med andra albumet, med låten ”Snabbköpskassörskan”, slog Disma genom som över en natt.

Svensktoppen och långa turnéer präglade livet under några år tills bandet slutligen splittrades då Göran gick sin egen väg. Det blev ett album med kärleksvisor där Göran tolkade våra stora svenska vissångare, sedan flera egna album med eget material på svenska. Vännen Cornelis Vreeswijk fick också sina låtar i ny tappning. 1993 begav sig Göran och en vän till San Antonio Texas för att uppfylla en gammal dröm, att få spela in ett riktigt Tex Mex-album med texmex-musiker. Sagt och gjort, albumet, ”Indiansommar i San Antonio” släpptes och en turné följde i Sverige, där musikerna från Texas kompade.

Efter detta album släpptes en hitsamling innan Göran återigen spelade in ett nytt album, ”Vad skall grannarna säga”, med egna låtar, återigen på svenska. Även ett nytt samlingsalbum nådde diskarna inom kort. I dags dato är ännu ett album på gång och första singeln, ”Bäst före datum”, släpptes våren 2013 och har mottagits med goda miner. Vi väntar spänt på fortsättningen.

 piano